Haberde Bursa

TOBB Başkanı Bursalı iş adamlarıyla buluştu

31.01.2021

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa iş dünyasıyla bir araya geldi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Müşterek Komiteler Toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının tüm sorunlarını ilgili bakanlıklara ve hükümete aktardıklarını söyledi. Türkiye’de pandemi döneminde verilen desteklerin Milli Gelire oranının sadece binde 8 olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Son 11 yılda 8 kez Nefes Kredisi verdik. Şu an elimizdeki paraların hepsi gitti, üyelerde. Ödeme olursa para geri dönüşü olursa tekrar kullandıracağız.” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Müşterek Komiteler Toplantısı online ortamda yapıldı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ve BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur’un açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı da yer aldı.

TOBB Başkanı Hicarcıklıoğlu’nun Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile görüşmesi nedeniyle gecikmeli olarak katıldığı toplantıda sektör temsilcileri sorunlarını aktardı.

‘BORÇ YÜKÜ ARTTI’

BTSO Başkanı Burkay, “2020 Şubat ayından beri sorunlarla mücadele ediyoruz. Gelirlerimiz neredeyse sıfıra indi, borç yükümüz arttı. Hükümetimizden, Merkez Bankası’ndan beklentilerimiz var. Hükümetimiz de her alanda yetişmeye çalışıyor. İlave gayret beklediğimizi her alanda dile getiriyoruz.” dedi.

‘ORTALIK YANGIN YERİ’


İlk olarak yeme-içme sektörünün sorunlarının dile getirildiği toplantıda BTSO Hizmet ve Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, BTSO Meclis Üyesi Neslihan Binbaş ve BTSO Meslekî Gelişim ve Entegrasyon Konseyi Başkanı Abidin Şakir Özen, şu görüşleri dile getirdi:

– Ortalık gerçekten yangın yeri. Tam 70 gündür yeme içme sektörü kapalı. 70 gündür bir delikli kuruş cebimize girmedi.

– Paket sektörü, yeme içme sektörünün sadece yüzde 5’i. Sadece hizmet sektörünün belli branşları kapalı, diğer sektörler açık.

– Yeme içme sektörü olarak her pazartesi günü basın toplantısı yapmaya devam edeceğiz.

– Kira konusunda önemli sıkıntılar var.

– Destek paketleri kamuoyuna yanlış aktarılıyor. Esnaf kısmında bazı hibe ve destekler verildi. Ama birinci sınıf deftere sahip işletmeler bundan yararlanamadı.

– Mucbir sebep kapsamında da yokuz. Resmi olarak İçişleri genelgesiyle kapatılmadığımız için desteklerden yararlanamıyoruz. Sektörün fiili olarak yüzde 95’i kapalı.

– Maksimum hijyen koşullarına uyarak, HES kodu ile açılalım.

– Türkiye’de 2 milyon kişiden, aileleriyle 8 milyon kişiden söz ediyoruz. Bu insanların bir an önce önünü görmeye ihtiyacı var.

– Bize ya belli bir ödeme yapılsın ya da 15 Şubat’ta işletmelerimiz açılsın. Yapılacak açıklamalar net bir şekilde yapılsın. 48 saatte restaurantlar kapatıldı, bütün hammaddemiz çürüdü. Açılacağı zaman da önceden bilgi verilmeli ki hazırlık yapalım.

– İşletmelerimiz açıldığında yeni bir nefes kredisi yeni bir KGF ile destek sağlanmalı.

‘AŞI MUTLAKA YAPILMALI’


Toplantıda konuşan Dr. Erol Kılıç da pandeminin gidişatına ve aşı tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Aşıyı yaptırmakta yüzde 100 yarar var” diyen Kılıç, şunları söyledi:

“Virüste mutasyon zaten beklenen bir durumdu. Aşılarla mutasyonun ilgisi yok. Mutasyona uğrasa da aşı yaptırmakta yarar var. Genelde bütün pendemiler virüsün mutasyona uğramasıyla sonlanır. Bu da mutasyonun iyi tarafı.

Özel sağlık sektörü hiçbir destek alamadı. En azından vergi, SGK, devletten alacaklar konusunda öncelik verilebilirdi. Beklentilerimizi çok ön plana çıkarmadan hizmeti devam ettirdik.”

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı da şunları söyledi:

‘2020 BAŞARILI GEÇTİ’


“Gıda fiyatlarında yüzde 20, yüzde 50, hatta yüzde 100’lere varan artışlar var. Sektör bu anlamda hedef haline getirildi. Özellikle en son yağ fiyatlarıyla ilgili olarak…

Pandemi şartlarına rağmen ihracat arttı. Bu anlamda geçen yılı başarılı geçirdik. Üretim kısmı için söylüyorum… ”

‘SEYAHAT ACENTALARI DESTEK BEKLİYOR’

Turizm sektörü adına konuşan Hasan Eker, “En az hizmet sektörü kadar sıkıntıdayız. İşletmelerimiz açık ama keşke kapalı olsa diyeceğimiz noktadayız. Sıkıntılarımızı kamu biliyor. Üyelerimiz serzeniş halinde. Seyahat acentaları olarak 50-70 bin liraya kadar bir destek sağlansa, hibe olmazsa 3 yıla kadar bir kolaylık gösterilse üyelerimiz çok rahatlayacak.” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: YARDIMLARIN MİLLİ GELİRE ORANI BİNDE 8


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu da bakanlıklar nezdinde yaptığı görüşme ve çalışmaları anlattı.

Koronavirüs sürecinde iş dünyasında yapılan yardımların Milli Gelire oranının sadece binde 8 olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“Birinci dalga başladığında Sayın Cumhurbaşkanına 70 maddelik öneri seti sunduk. Bunların büyük bölümü hayata geçirildi. Bazılarının yüzde 100’ü, bazılarının yarısı, ama hepsi uygulamaya kondu.

TOBB olarak Ramazan yardımı yaptık. 81 ilde 30 bin klavyeli tablet dağıtıyoruz.

18 Kasım’da 5 saatlik bir toplantıda yaşanan sorunları oda ve borsa başkanlarımız Sayın Cumhurbaşkanına iletti.

Bizim görevimiz sorunları çözmeye çalışmak, yetkililere iletmek. Biz yasa çıkaramayız. ”

Hisarcıklıoğlu, hükümetten beklentilerini de şöyle sıraladı:

‘TOBB’UN HÜKÜMETTEN TALEPLERİ’

“- 150 milyar TL’ye yakın kamudan özel sektörün alacağı var. En azından tahvil verilsin, borçlarımızı ödeyelim istiyoruz.

– Matrah artırımı, kasa ve stok affı getirilmesi için çalışıyoruz.

– Kira ve elektrik, su ve telefon gibi zorunlu giderler için nakit desteği sağlanmasını istiyoruz.

– Peşin vergi uygulamasının kaldırılmasını istiyoruz.

– İstihdam üzerindeki mali ve mevzuat yükleri haifletilmeli.

– İş davalarında taraflara eşit muamele edilmeli.

– İş davalarında zaman aşımı süresi 1 yıla indirilmeli.

– Kamu kaynaklı rekabeti bozan uygulamalara son verilmeli.

– Covid-19 iş kazası kapsamında olmaması sağlanmalı. Bu karar kanuna geçirilmeli.

– Sigorta centeleri Yönetmeliğinde acenteler aleyhine maddeler değişmeli.

– E-haciz uygulaması değişmeli.

– Tarım ürünlerine havayolu kargo desteği getirilmeli.

– Lokanta/Kafe gibi hizmet sektörleri HES kodu ile açılmalı.”

Sektör temsilcilerinin dile getirdiği sorunları ve çözüm önerilerini tek tek dinleyen Hisarcıklıoğlu, birlikte hareket etmenin önemine değinerek, şunları söyledi:

‘SORUNLARINIZI ANKARA’YA TAŞIN’

“İlettiğiniz sıkıntıları ilgili bakanlara iletiyorum. Bu benim görevim. Hedefe ulaşabilmeniz için yerelden bunları Ankara’ya getirin. İktidar partisi milletvekillerine, yerel yöneticilerine sorunları iletin. Ankara’da kanaatin bu şekilde oluşması için… Bu durumda Ankara’da bizim işimiz daha kolay.

Hammadde temininde yaşanan sorunları Ticaret Bakanımıza Sanayi Bakanımıza ilettik. Bir masa etrafında tarafları bir araya getireceğiz.

‘ELİMİZDE PARA KALMADI’

Nefes kredisinde Odalar Birliği ve illerdeki kaynakları birleştiriyoruz. Son 11 yılda 8 kez Nefes Kredisi yaptık. Şu an da elimizdeki paraların hepsi gitti, üyelerde. Ödeme olursa para geri dönüşü olursa tekrar kullandıracağız.

Yapılandırmayı istiyoruz, bakanlarımıza da söyledik. Kredi Garanti Fonu’nun sahibi sizsiniz. Toplam 400 milyar TL kefalet var. Para var mı, yok. Ama itibar var. Kendi kendinize kefil oluyorsunuz.

‘Uçakta bulaşmıyor/ Restaurantta bulaşıyor’ fotoğrafını Sağlık Bakanına da Ticaret Bakanına da Hazine Bakanına da gösterdim Bilim Kurulu üyelerine de gösterdim. THY sıkıntıda ise ben de sıkıntıdayım. HES kodu ile girebileyim. Bunları ilettik.

‘KİRA ÖNERİMİZ KABUL EDİLMEDİ’

Kira konusu… Devlet kira almasın, Vakıflar almasın, belediyeler almasın. Hepsi kapsama girdi. Özel sektörde ise ‘kiraya veren üçte bir iskonto yapsın, üçte birini devlet versin’ dedik. ‘Veremeyiz’ dediler. Hibe destek vermelerini istedik. Verilen binde 8. Bunun içinde de kısa çalışma ödeneği var. Devletin hibe destek vermesi lazım. İş kaybı olana, ciro kaybı olana vermek durumunda. Bunu isteyin, ayıp değil, hakkımızı istiyoruz zaten.

Ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum. ben kanun çıkaramam, yönetmelik çıkaramam. Bizim yetkimiz üyelerimizin hak hukuk menfaati doğrultusunda çözecek kişilerle konuşmak.

Pandeminden en çok etkilenen turizm. Ne otomotiv ne başka bir sektör. Net döviz girdisi olan tek sektör turizm.

Merkel bir laf etti. Her işletmeyi kapatırım okulları kapatmam dedi.

İşletmecilerin açılışı için tarih isteniyor. Maalesef öyle bir tarih yok.

Sicil affı konusunu pandemi sonrasına ertelemekten yanayız.

Kısa çalışmada ücretin daha fazla olması bizim yararımıza. Bunun için uğraşıyoruz. Fonda para fazlasıyla var.

Türkiye’de en sıkıntılı sektörlerin başında sağlık geliyor. Dedik ki özellikle alacakları ödensin, hatta faizsiz kredi çıkarılması lazım. 36 aya varan alacakları var.

Gelecekten umutluyum. Umutlu olmak zorundayız. Ayakta kalmaya çalışacağız. Hepimizin ders çıkarması lazım.”

Yaklaşık 4.5 saat süren toplantıya yaklaşık 400 iş adamı katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>