Tüm işletmelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmeleri zorunlu hale geldi!
1 Ocak 2025 itibarıyla 50 kişiden az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan tüm işletmelere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirildi. Yeni düzenlemeye birlikte iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ataması olmayan tüm firmalara tehlike sınıfına bağlı olarak her ay tekrarlanan 177 bin 326 TL ile 531 bin 978 TL’ye varan idari ve cezai yaptırımlar uygulanacak.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre “Az Tehlikeli grupta yer alan ve çalışan sayısı 50’den az olan tüm işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu” yeni erteleme olmaması sebebiyle 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Yeni uygulama, yalnızca özel sektör iş yerleri için değil kamuya ait iş yerleri için de geçerli olacak.
Experto OSGB Kurucu Ortağı Yiğit İnce, iş sağlığı ve güvenliği alanında hayata geçen bu yeni uygulamanın iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik önemli bir adım olduğunu belirterek işyerlerinde olası risklerin minimum seviyeye ineceğine, çalışanların daha güvenilir ve sağlıklı bir iş ortamında çalışmalarının sağlanacağına vurgu yapıyor.
Atamalar Bakanlık Sisteminde Takip Edilecek!
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince 1 Ocak 2025 itibarıyla gerek az tehlikeli sınıfta gerekse tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan tüm işletmelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmelerinin Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın İSG Katip sisteminde yapılmış olması gerekiyor. Bakanlık, ilgili atamaları sistem üzerinden takip edecek ve ataması olmayan firmalar ciddi idari para uygulamalarıyla karşı karşıya kalabilecek.
Bu Cezalara Dikkat!
Experto OSGB Kurucu Ortağı Yiğit İnce, iş güvenliği uzmanı ve/veya işyeri hekimi ataması olmayan tüm firmalara, her ay tekrarlanan idari para cezaları uygulanacağını belirtti. İNCE, tehlike sınıfı ve çalışan sayısına bağlı olarak uygulanacak cezaların 177.326 TL’den başlayıp 531.978 TL’ye kadar varacağını aktardı.
Sektör ve Tehlike Sınıfı Fark Etmeksizin Tüm İşletmeler Kanun Kapsamında!
Gıdadan tekstile, eğitim kurumlarından ofis ve bürolara, medya ve iletişim sektöründen hizmet sektörüne, otomotivden otel ve konaklama hizmetlerine varıncaya kadar tüm sektörler ve tüm işletmeler ilgili yasa gereği iş sağlığı ve güvenliği alanında hizmet almak zorunda. Eczaneler, muhasebe büroları, kuyumcular, cafe ve restoranlar, marketler, avukatlık büroları, eğitim ve öğretim kurumları, banka ve finans kurumları, terziler, ekmek fırınları, pastaneler, oto yedek parçacıları, nalburlar, halıcılar, oto bayileri, sigorta acenteleri gibi az tehlikeli grupta yer alan işletmeler de kanun kapsamında yer alıyor.