Haberde Bursa

Turizm sektörü 2021’de nasıl olacak?

07.12.2020
Turizm sadece Türkiye’nin değil tüm dünya ülkelerinin bacasız sanayisi ve sektörün her alanında milyonlarca insan ekmek yiyor, aile geçindiriyor. Yaklaşık bir senedir içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreç tüm turizm camiasını yormuş durumda. Yılın son günle-rinde umutlar 2021’e taşınırken herkesin merakla cevap aradığı soru yeni yılda turizm sektörünün nasıl olacağı?
 
2021 yılında yaşadığımız yaşam korkusundan kaynaklanan travmatik süreç müşterilerin ruhunda ve beyninde çözülecek, sosyal yaşama hızlı ancak dikkatli geri dönüş başlayacak. Daha farklı, daha hassas, daha az tüketen- çevreyi kirleten, daha az yok eden bir toplum olma süreci turizmde israfı azaltacak. Belki de verdiğimiz hizmete karşılık veren daha saygılı bir müşteri kitlesi oluşacak.
 
TÜRSAB-Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker; 2021 TURİZM BEKLENTİLERİ
Yapılan akademik çalışmalara göre, salgının Dünyadaki pik tarihinin 2021 Ocak ayı olacağı ön görülmektedir. Bu tarihten sonra salgında düşüş beklenmektedir. Ayrıca yüzde 90 etkili aşıların üretime geçtiği ve nisan ayından itibaren piyasaya sürüleceği artık büyük oranda gerçekleşmesi muhtemel görünmektedir. Nisanda başlayan aşının dünya genelinde belli bir orana ulaşması en az 2-3 ay kadar süreceği açıktır.
Bu bilgiler ışığında turizm hareketi Haziran 2021’den itibaren artan ivmeye geçeceği, yıl sonuna kadar da her ay artan bir şekilde önemli bir gelişme kaydedeceği açıktır. Tabii bu tahmin virüsün mutasyona uğramayacağı veya yeni bir virüs çıkmayacağı varsayımına göre yapılmaktadır. Ayrıca 1,5 yıllık bir bekleme önceki yıllara göre aşırı bir talepte doğuracağı düşünüldüğünde 2021 yılının ikinci yarısında, 2019 yılı ikinci yarısı cirolarımızın en az yüzde 80’ini yakalayabiliriz diye düşünü-yorum. 2022 yılında ise turizm sektöründe 2019 a göre büyük bir artış olacağını düşünüyorum.
SEYAHAT ACENTELERİNİN TALEPLERİ
Covid19 salgınından en çok etkilenen sektörün turizm, turizm içerisinde de seyahat acentelerinin olduğu ülkemizde ve dünyada kabul görmüş bu gerçektir. Bu anlamda seyahat acenteleri özel bir desteği ve hibe desteklerini hakketmektedir. Seyahat acentelerine destek verirken şüphesiz kamu kendini güvence altına almak istemektedir.
Hakketmeyen bir kuruma gereksiz destek vermek istemektedir. Bu sorun için çözüm önerim şu şekildedir.
1) Kira desteği, seyahat acentesine değil, direkt yer sahibine ödenebilir.
2) Personel desteği, acenteye değil, direkt personele ödenebilir. Seyahat acenteleri KÇÖ den yararlandığı için bu desteği, kamu çok gündeme almamaktadır. Fakat birçok acente, iptaller, iadeler, gelecek işler için yazışmalar yapmak, iş olmasa dahi personelini çalıştırmak mecburiyetinde kalmaktadır. Hiç iş olmayan bir ortamda KÇÖ den faydalanan acentelerin yüzde 50 personel masrafı devam etmektedir. Bu yük acenteden alınmalıdır. Bunun da en güzel yolu, KÇÖ dışı acenteye kalan miktarın, kamu tarafından personele ödenmesidir.
3) Stopaj kaldırılmalıdır.
4) Geçmiş vergi borçları ötelenmelidir.
5) Geçmiş kredi borçları ötelenmelidir. Bu destekler 2021 Mayıs ayına kadar ilk etapta verilebilir. Gerekirse uzatılabilir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>