Haberde Bursa

Türkiye’de Emekli Olmayacaksın!

31.03.2022

Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Ahmet Arif Tezbulur, emeklilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirerek en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN  bursadabugun.com

Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur, emeklilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bursa’da ve Türkiye’de yaşam koşullarının her geçen gün zorlaştığını söyleyen Tezbulur, emeklinin birçok sorunu olduğunu ve maaşlarına yapılan zamların yeterli olmadığını ifade etti.

Başkan Tezbulur öncelikle dernek hakkında bilgiler vererek devlet büyüklerine taleplerini iletti. Tezbulur, “Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şubesi 1971 yılında kurulmuştur. Şu an üye sayımız yaklaşık 23 bin civarındadır. Genel merkezimiz Ankara’da, Genel merkeze bağlı Türkiye’de 115 Şube ile 900 bin üyeye sahip en büyük Sivil Toplum Kuruluşudur” dedi.

Emeklilerin bir çok sorunu olduğunu dile getiren Başkan Tezbulur, “Asgari ücretten vergi alınmaması çalışanların ücretlerinde önemli artış getirmiştir. Vergi, bir ülkenin en önemli aracı olduğundan, her kesimden adaletli bir vergi alınması vergi politikalarının temel ilkesidir. Emeklilere ödenen vergi iadesi karşılığı yüzde 4-5 ek ödeme oranları günümüzde değerini yitirdiğinden, ek ödeme oranı yüzde 10’a yükseltilmeli. Emeklilerden doğalgaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır” ifadesini kullandı.

“İNTİBAK YAPILMALI”

“Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır” diyen Başkan Tezbulur, “Gelecekte emekli olacakların aylıklarında kayıpların olmaması için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında bütün dönemler  için tekbir hesaplama yöntemi benimsenmelidir. Alt sınır emekli aylığı yeniden belirlenmeli ve asgari ücretle eşitlenmelidir.
Emeklilerimizin önemli bir bölümünün aylıkları 2500 liranın altında kaldığından, emekli aylıklarına ‘seyyanen zam’ yapılması ve refahtan pay verilmelidir” diye konuştu.

“KATKI PAYLARI EMEKLİLERDEN ALINMAMALI”

Emeklilerin çalıştığı yıllarda kesilen Genel Sağlık Sigorta pirimlerinin, sağlık hakkını güvence altına almak adına ödendiğini söyleyen Başkan Tezbulur, emeklilerden hiç bir ad altında katkı payı, muayene ücreti, ilaç farkı, reçete bedeli ve ilave ücret alınmaması gerektiğini ifade etti.

Tezbulur, dini bayramlar öncesinde emekli ikramiyesinin en az bir maaş kadar ödenmesi gerektiğini söyleyerek Türkiye Emekliler Derneği’nin altın projesi olan, evi olmayan emeklilerin uygun ödeme koşullarıyla TOKİ vasıtasıyle ev sahibi olma kapsamının genişletilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“HAK EDİLEN AYLIK ÖDENMELİ”

“Yaşlı bakım modeli, Sosyal Devlet anlayışı içinde yürürlüğe konmalı, yaşlılarımıza yönelik Anayasamızın 10. maddesi pozitif ayrıcalığı uyum yasaları çıkarılmalıdır” diyen Tezbulur sözlerine şu şekilde devam etti; “Sistem yeni baştan ele alınmalı ve 2000 öncesinde 506 sayılı kanun döneminde uygulanan gösterge sistemine getirilmeli. Aylık bağlama oranı yeniden belirlenmeli. Sosyal güvenlik sistemi normundan giderek uzaklaşan emekli aylığı hesaplanması ile gelecek nesillere sorunlar kartopu gibi büyüyerek aktarılmaktadır. Bu nedenle 4447 ve 5510 sayılı kanunların yeniden değerlendirilmesi ve bilimsel gerçekler ışığında yenilenmesi gerekmektedir. Bu yapılmadığı takdirde emeklilerimizin geçim koşulları giderek ağırlaşacaktır. Emekli aylıklarında hesaplama sistemi değiştirilmeli ve intibak yapılarak emeklilerimize hak ettikleri aylık ödenmelidir. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine getirilmeli ve seyyanen zam verilmeli. 5510 sayılı Kanunun 55’nci maddesi acilen değişmeli, bizleri enflasyon sepetinden çıkarılmalı, eşel mobil sistemine dönülmeli, memurlara ödenen yüzde 2,5 zam SSK emeklilerine de verilmeli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>