Türkiye’nin İlk Online Gönüllü Okulu Açıldı
Türkiye’deki sivil toplumun gönüllü ihtiyacını düzenleyeceği online eğitimlerle profesyonel bir yaklaşımla ele almayı amaçlayan “Gönüllü Okulu” faaliyetlerine başladı. Gönüllü Okulunda sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik, kaynak geliştirme, planlama, koordinasyon, sosyal etki ölçümü, muhasebe gibi farklı alanlarda eğitim verilecek.
Türkiye’de sivil toplumun insan kaynağı ihtiyacını düzenleyeceği online eğitimlerle gidermeyi hedefleyen Gönüllü Okulu, Gönüllü Hizmetler Derneği bünyesinde kuruldu. On hafta sürecek eğitimlerde sivil toplum kuruluşlarının çalıştırılmasında önem arz eden konularda birçok sivil toplum profesyonelinin katılımıyla her hafta salı günü 1,5 saatlik online eğitim düzenlenecek.
Projeye ilişkin bilgiler veren Hülya Denizalp, gönüllülükle 1976 yılından beri iç içe olduğunu, o zamandan bu yana bu alanda bilinçli insan kaynağı eksikliğini hissettiğini, bazı üniversiteler bünyesinde yüz yüze sosyal girişimcilik ve sivil toplum alanında lisan ve yüksek lisans dersleri verdiğini, korona krizi sonrasında dünyanın hızla dijitalleşmesine paralel olarak fırsat eşitliği çerçevesinde dünyanın her yerinden insanların katılabileceği şekilde SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM değerlerini gözeten online gönüllülük okulunu başlatmaya karar verdiklerini ifade etti.
Projede eğitmen olarak yer alan Abdullah Oskay, kalkınmanın en önemli göstergesinin modern insan, hayvan ve çevre değerleri etrafında örgütlenen etkili bir sivil toplumdan geçtiğini bildiklerini, sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yaparken en büyük eksikliğin bu dünya için bir şeyler yapmak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyen insanlarla karşılaşmak olduğunu, insanların çoğunun sivil toplum kuruluşlarına giderek herhangi bir eğitim programına katılmadan gönüllü olabileceklerine inandıklarını, sivil toplumun da en az normal bir iş gibi eğitim, oryantasyon ve teknik bilgiler etrafında profesyonel bir şekilde yönetilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Proje koordinatörü olarak görev yapan Meryem Aydın ise, projenin yalnızca online eğitim olarak görülmemesi gerektiğini, uygulama ve sinerji çalışmalarının da projeye dahil edildiğini, programa katılacakların seçtikleri örgütlerde gönüllülük yapmalarının da beklendiğini ifade etti. Aydın ayrıca proje kapsamında verilecek eğitimler ve video şeklinde hazırlanan ödevlerin de video kanallarında paylaşılacağını ve bu sayede ülkemizdeki sivil topluma ilişkin bilgi yayılımına da katkı sağlamak istediklerini belirti.
Projenin önümüzdeki dönemde internet sitesi ve sosyal medya hesapları da oluşturularak yaygınlaştırılmasına devam edilmesi hedefleniyor.
Projede yer alacak eğitmenler kimlerdir?
Hülya DENİZALP
1970’li yılların ortalarından beri sivil toplumun içinde yer almaktadır. Birçok ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütünde gönüllülük ve yöneticilik yapmıştır. Sosyal girişimcilik ve sivil toplum alanında birçok basılı esere imza atmış, alana ilişkin bilginin paylaşılması için akademide dersler vermiş, radyo programları, jüri üyelikleri, gençlere yönelik kamplar düzenlemiş ve mentorluklar vermiştir. Gönüllü yönetimi, sosyal girişimcilik, kültürlerarası öğrenme gibi alanlarda eğitmen deneyimi bulunan Denizalp, son yıllarda okul dışı öğrenme olanaklarının geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Hülya Denizalp’in çalışmalarına www.hulyadenizalp.net adresinden ulaşılabilir.
Abdullah OSKAY
Devlet korumasında kalan çocuk ve gençlerin temel yaşam becerilerini kazanmış şekilde eşit ve ayrımcılığa uğramadan hayata atılması için çalışan Hayat Sende Derneği’nin kurucusu. Birçok sivil toplum kuruluşu ve sosyal girişimde öncü rol üstlendi. Aynı zamanda bir kamu kurumunda çalışıyor. Oskay, koruma altındaki çocuklarla yaptığı çalışmalar ve ülkemizde sivil toplumun gelişimine verdiği desteklerle Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülünü aldı, JCI tarafından Senato Özel Ödülü’ne layık görüldü. Sabancı Vakfı tarafından Fark Yaratan kişi ve dünyanın en büyük sosyal girişimcilik ağı Ashoka Vakfı tarafından da Ashoka Fellow seçildi. Hablemitoğlu Toplumsal Duyarlılık Ödülünü alan Oskay, Asia21 Girişimi tarafından da Asya’nın En Etkili 25 Genç Liderinden biri seçildi.
Gönüllü Hizmetler Derneği Hakkında
Gönüllü Hizmetler Derneği, hedefi toplumu oluşturan tüm bireylerin katılımcı yurttaşlar olmasına olanaklar sağlamak amacıyla; bireylerin kişisel, sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olacak her türlü etkinliğe en uygun koşullarda katılmalarını ve var olan olanaklara en kolay şekilde ulaşmalarını sağlamak olan bir sivil toplum kuruluşudur. 1959 yılında Türkiye Gönüllü Çalışma Kamplarını Teşvik Derneği adıyla kurulan ve 70’li yıllara gelindiğinde Gönüllü Hizmetler Derneği (GHD) olarak çalışmalarını sürdüren oluşumun devamıdır. Kısaca faaliyetleri: Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları, Avrupa Gönüllü Hizmeti(AGH/ESC), Erasmus+ Gençlik Değişimleri, Düşlerim Gerçekleşiyor Programı, İmece 2006 Sosyal Yardımlaşma Grubu, Yaşayarak Öğrenme Merkezi (YAŞÖM), Doğu Batı Kampı, Askıda Proje ve Genç Sosyal Girişimciler Buluşması. Daha ayrıntılı bilgiye http://