Ünallar, Yerli Tasarım Ekipmanlarıyla Aydın’dan Türkiye’ye Açıldı
Tarım makineleri sektöründe Aydın’da 1976 yılından beri üretim yapan Ünallar, ar-ge, teknoloji, ve insan kaynağı yatırımlarıyla yurt genelindeki büyümesini sürdürüyor.
Tamamen yerli sermayeyle Türk mühendislerinin imzasını taşıyan ekipmanlar ürettiklerini belirten Ünallar Genel Müdürü Yiğit Ünal, 2023 yılında Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yeni bayilikler oluşturduklarını söyledi.
Ünal, “Astim Organize Sanayi Bölgesi’nde traktör ve diğer mobil araç üstü yükleme, taşıma istifleme, presleme, dökme gibi işlevsellik sağlayan ekipmanların üretimini yapıyoruz” dedi.
ÜRETİM KAPASİTESi 10 KAT, CİROSU 5 KAT BÜYÜDÜ
2022 yılında sipariş üzerine çalışan bir firmayken 2023 yılında seri üretime geçtiklerini dile getiren Yiğit Ünal, “Sürekli yatırım ve ar-ge odaklı çalışmalarımızla birlikte sektörde hedef büyüttük. Ar-ge birimimizi gerek insan kaynağı, gerekse yazılım ve teknik altyapı anlamında geliştirdik. Üretim tesislerimizde kurduğumuz bant sistemiyle seri üretime geçtik. Çalışan sayımızı 15’ten 60’a yükselttik. Geçtiğimiz yıla oranla üretim hacmimizi 10’a ciromuzu ise 5’e katladık. 2024 yılında ülke genelinde bayilikler oluşturmayı hedefliyoruz. 2025 yılında ise Balkan ülkelerine ihracat yapmak için şimdiden ürün ve pazar araştırmalarını yürütüyoruz. Yeni üretim sistemleri sayesinde ürünlerimizi yüzde 70 oranında kendi bünyemizde yapmaya başladık. Verimlilik ve sürdürülebilirlik ilkesiyle çiftçilerin kullanımına yeni ürünler sunuyoruz” diye konuştu.
3 YENİ ÜRÜN YOLDA
Patent başvurusunda bulundukları 3 yeni ürünü 2024 yılında piyasa sunacaklarını dile getiren Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “Fabrikamızdaki ar-ge departmanında tasarladığımız 3 yeni ürünü önümüzdeki bahar aylarında sektörle buluşturacağız. Uzar bomlu ön yükleyici sistemiyle çiftçilere 5 metrenin üstünde istifleme yapma olanağı sunacağız. Dünyada ilk kez hem zincir dişli hem de piston uzatmalı sistemi bir arada kullandık. Bu prototiple KOSGEB’ten destek almaya da hak kazandık. Yeni üretim tesisimizle birlikte ürünlerimizi daha modern ve hızlı bir şekilde üreteceğiz. Kendi tesisimizi kuracak ar-ge gücüne sahibiz. Bu konuda personelimizi de sürekli eğitiyoruz. Makine parkurumuzu da güncelliyoruz. Ters yükleyici (arka kepçe) üretiminde Türkiye’de ilk sıradayız. Ön yükleyici ve portatif kazıcı üretiminde ilk beşteyiz. Üretim harici nitelikli ürün çıktısında iş makineleri sektörü geçmişimizin de kazanımlarıyla Türkiye’nin en sağlam, en mukavemetli, en yüksek kaldırma kapasiteli ve en uzun ömürlü yükleyicilerini üretiyoruz. Bu bizi sektördeki rakiplerimizden ayırarak bir adım öne taşıyor”
2025 YILINDA İHRACATA BAŞLAYACAK
Yurt genelindeki yapılanmanın tamamlanmasının ardından 2025 yılında ihracata başlamak için hazırlıkları sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Yiğit Ünal, “2 yıl içinde Balkan ülkeleri ağırlıklı olmak üzere; ürünlerimizi dünya pazarlarına sunmak için çalışıyoruz. Orta vadede üretimimizin yüzde 10’unu ihraç etmeyi, ülkemize döviz kazandırarak, yerli sanayi hamlesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.