Haberde Bursa

Yerli teknoloji şirketinden cinsiyet eşitliği atağı

05.03.2021

Teknoloji sektörü, Türkiyedeki erkek egemen iş alanlarının başında geliyor. Cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar sektörde sürerken, çalışanlarının %64’ü kadın olan yerli teknoloji şirketi, başlattığı Women@CALIGO projesiyle kadın-erkek eşitliğinin tesisi konusunda başarılı uygulamalara imza attı.  

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de cinsiyet eşitsizliği gerek sosyal gerekse iş hayatının temel sorunları arasında yer alıyor. Sektörlere bakıldığında bu sorunun en yoğun görüldüğü alanların başında bilgi teknolojileri (BT) geliyor. Teknolojide Kadın Derneği wtech’in verilerine göre, ülkemizde BT alanında kadın işgücü oranının %9,9 olduğu görülüyor. Bu tablo karşısında teknoloji şirketleri çözüm arayışı için kolları sıvarken, önemli bir hamle, veri yönetimi ve analitiği alanlarında faaliyet gösteren CALIGO’dan geldi.

Yerli teknoloji şirketi, cinsiyet eşitliği taahhütlerini somut hedef ve uygulamalarla hayata geçirmek amacıyla Women@CALIGO adlı bir program başlattığını duyurdu. PwC’nin Women in Work 2020 raporuna göre, G7 ülkelerinde BT sektöründeki kadın çalışan oranı %30’ken; halihazırda her 5 çalışanından 3’ü kadın olan CALIGO, eşit değerde işe eşit ücret politikasıyla ücrete dayalı cinsiyet ayrımcılığı yapmadığını, cinsiyete göre ayrıştırılmış datalarını her kırılımda takip ettiğini ve eşitliği tesis etmeye yönelik veriye dayalı aksiyonlar aldığını bildirdi. Aile ve iş yaşamını uyumlaştırmak üzere bakım yükümlülüğünü yalnızca kadın çalışanların bir sorumluluğu değil, tüm ebeveynlerin ortak sorumluluğu olarak gören CALIGO, çalışanlarının iş-özel yaşam dengesini sağlamak üzere ebeveynlere çocuklarının okulun ilk günü ve karne günlerinde ekstra izin hakkı veriyor ve kadın çalışanların doğum iznindeyken ve sonrasında kariyerlerininde kesintiye uğramayacak uygulamaları hayata geçirmeyi taahhüt ediyor.

Kadınlar iş hayatına ek olarak, ev işlerine erkeklerden 3 kat fazla zaman ayırıyor”

Hayata geçirilen programın çıkış noktasına dair açıklamalarda bulunan CALIGO Yönetici Ortağı Umut İşcan, “Araştırmalar İngilizcede unpaid work” denen, ev işleri için harcanan karşılıksız emeğin çok büyük bir kısmının (%76,2) kadınlar tarafından üstlenildiğini gösteriyor. Yani kadınlar, iş hayatında taşıdıkları sorumluluklara ek olarak, ev işlerine erkeklerden üç kat fazla zaman ayırıyorlar.” dedi.

Hamilelik ve doğum izninde ücret artışı veya terfi devam ediyor

Kadınların iş ve özel hayatlarındaki sorumluluklarını dengeleyerek, daha fazla kadının daha uzun süre kariyer yapmasını desteklediklerini söyleyen Umut İşcan, “Çalışanlarımız için oluşturduğumuz özel sağlık sigortası paketinde kapsamlı bir doğum teminatı da bulunuyor. Hamile olan ve doğum iznine çıkan hiçbir kadın çalışanın ücreti kesintiye uğramıyor, aksine normal zamanda alması gereken ücret artışı ve terfiler devam ediyor. Böylece potansiyellerinin önündeki tüm bariyerler kalkıyor, kariyer yolları kapanmıyor. İnanıyoruz ki bu şekilde, erkek egemen bir sektör olan BT’deki kadın çalışan ve yöneticileri olması gerektiği seviyelere taşıyabiliriz” dedi.

Sektöre örnek olmasını umuyoruz”

CALIGO Yönetici Ortağı Muharrem İşeri ise, BT alanında cinsiyet eşitliğinin önünü açan uygulamalarının sektöre de örnek olmasını umduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “2020 yılında iş görüşmesine davet ettiğimiz adayların arasında kadınların oranı %52 işe alınanların arasında kadınların oranı ise %63 oldu. 2020 yılı içerisinde terfi alan çalışanlarımızın içinde kadınların oranı ise %68. Bu göstergeler sürekli takip ettiğimiz ve şirket içi süreçlerde kadın-erkek dengesini doğru yönetip yönetmediğimizi teyit etmek adına baktığımız oldukça kıymetli bilgiler. Tüm bu rakamların ardında, sektöre örnek olmasını umduğumuz kararlı çabalar var. Açıkça söylemem gerekir ki bu klişe bir pozitif ayrımcılık takıntısı ya da farklı bir hassasiyetin sonucu değil. Biz ‘İdeal CALIGO çalışanı’ profilini tanımlamaya çalıştığımızda içinin en başarılı şekilde kadınlar tarafından doldurulduğunu gördük, bütün sonuç bundan ibaret.”

Caligo Teknoloji A.Ş. Hakkında:  

CALIGO, Veri Yönetimi, Veri Analitiği, İş Zekası, Veri Ambarı ve Big Data çözümleri konusunda uzmanlaşmış bir teknoloji şirketidir. 2015 yılında kurulan CALIGO, hizmet verdiği bankacılık, telekomünikasyon ve sigortacılık sektörlerindeki müşterilerinin ellerindeki verinin gücünü tam olarak kullanmalarını sağlayacak A’dan Z’ye bir hizmetler bütünü sunuyor. CALIGO, insan kaynakları politikaları ve uygulamalarının değerlendirildiği ve çalışan memnuniyet anketiyle ölçümlendiği Great Place to Work anketinde 2021 yılında “En İyi İşverenler” sertifikasını almaya hak kazandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>