Haberde Bursa

YİNE Mİ ERCAN KORKMAZ?

14.10.2020

CHP Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Korkmaz; Büyükşehir Meclis Oturumunda gündeme gelen ve oylamada BUSKİ faturalarında düşülmesine karar verilen Katı Atık Bedelleri hakkında yapmış olduğu paylaşımla Bursa Gündeminde. Ercan Korkmaz’ın sosyal medyada takipçisi olan Yüksel Civelek kendi hesabından Korkmaz’a göndermede bulunarak; “YİNE Mİ ERCAN KORKMAZ?” dedi.

Yüksel Civelek; “Yok anacım, yok! Bu adam rahat durmayacak… Al şimdi, bu dertle uğraş bakalım…
BURSA’da yaşayan herkes bilir ki, Bursa çeşmesinden en pahalı su akar.
Uludağ ve Bursa Ovası’nın kaynakları satılmıştır.
Su Şirketleri fabrikalarını kurmuş, suyu şişeler satar.
İhtiyaç Fazlasını bile alamazsınız.
Neyse, bizim Bursa’nın su faturaları iyice kabarıp taşınca, devreye Alinur Aktaş girdi ve faturalardaki Katı Atık bedeli alınmaz oldu.
Tam sevineceğiz, soyunduk karnaval yapacağız ki…
Ercan Korkmaz, keyfimizi kaçırıverdi…
Meğersem, faturadaki düşen bedel, 17 İlçe’yi çok yakından ilgilendiriyormuş.
Bu para, nüfuslarına göre İlçelere paylaştırılan bir paymış.
Özetle;
Fatura indirimi 17 İlçe’nin gelirlerinin kesilmesiymiş.
14 İlçe, CHP Millet Vekilleri ve Yöneticileri tarafından AKP’ye armağan edildiği için, zaten merkezi yönetimden bol bol faydalanıyorlar.
Yani, olan MİLLET İTTİFAKI Belediyelerine, keza CHP Belediyelerine oldu…
Merkezi Yönetim değil Katı Atık bedeli açığını, günah açığını bile kapatmayacağından vay ki, Nilüfer, Mudanya ve Gemlik Belediyelerine…
Özellikle Nilüfer ve yönlendirici yarım hekimler, kara kara düşünmeye başla”ma”mışlar.
Çünkü, olayın farkında değiller.
Büyük Şehir’den akacak dere kurudu gitti…
Kimseciklerin umursamadığı bu konıyu yine Ercan Korkmaz paylaşıp uyardı ama, iş işten geçti…
At, Üsküdar taraflarında bir kez daha göründü.
Ben, Ercan Korkmaz’ı ilk 30 Ağustos çıkışında tanıdım.
Sonrasında, yakından ilgilenip, takip ettiğim Sıcaksu ve eski Carefour yanındaki Otopark olayında, tanıştım.
Şahane bir iş çıkardı.
Şimdi, ard arda iki gün içinde, gündemime girdi.
Sağolsun…
Osmangazi Belediye Meclisi oluşturulurken, en çok tartışılan isimlerdendi ve “CHP için kayıp koltuklardan biri” diye düşündüğüm doğrudur.
Zaman onu “doğru”, beni ” mahçup” çıkardı.
Teşekkürler Ercan Korkmaz…
Teşekkürler, Ercan Korkmaz’ın yanında durmaya cesaret edemeyen, güruh…” ifadeleri ile Meclis Üyesi Ercan Korkmaz’a teşekkür etti. 

Meclis Üyesi Ercan Korkmaz kendi hesabından yaptığı paylaşımda; “Yerel basın ve sosyal medya sitelerinde yer alan Katı Atık Bedeli Hakkında Hukuki Değerlendirme;

(Bu değerlendirme yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere göre yapılmış olup vatandaşımızın ucuz su tüketme hak ve ihtiyacı ile çelişmemektedir.)

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI’nın 24.09.2020 Tarih ve 2020/610 Esas ve 1306 karar numaralı Büyükşehir Belediyesi Meclis kararına istinaden Katı Atık Bedellerinin Ekim ayından itibaren 2011 yılından bu yana su faturaları ile toplanması uygulamadından vazgeçilerek İlçe Belediyeleri tarafından toplanması kabul edilmiştir.

Bu karar uyarınca Bursa Belediye Başkanlığınca ilçe belediyelerine 28.09.2020 tarihli yazı gönderilmiştir. Yazıda ilgili Meclis kararı ile Atıksu Altyapı ve evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte bahsedilen Evsek Katı Atık İdareleri (İlçe Belediyeleri) ile hizmetten yararlanan aboneler ile karşılıklı sözleşme yapılmaması, 2560 Sayılı İSKİ Kanunu’nda Su Kanal İdarelerine bu görevin atfedilmemesi, katı atık bedellerinin muhasebeleştirilmesi, tahakkuklandırılması, vadesinde ödenmeyen tutarların su faturaları ile birlikte tahsilinde hukuki süreç aşamasında yaşanan sıkıntılar, İdaremize yüklediği bürokratik işlemsel güçlükler, katı atık bedellerinin su faturalarıyla tahsilinde ülke genelinde uygulama birliği bulunmaması, su bedellerinin diğer illere oranla daha düşük olmasına rağmen katı atık bedelinin eklenmesi ile birlikte su faturalarına oluşan artışın vatandaş nezdinde olumsu algı oluşturması, vatandaş ile BUSKİ’yi karşı karşıya getirmesi nedeniyle, 01.10.2020 tarihi itibari ile katı atık bedellerinin ilgili İlçe Belediyelerince tahsil edilmesine ve önergenin aynen kabulüne karar verildiği ve Meclis Kararı doğrultusunda iş ve işlemlerin yürütülmesi hususunda bilgi ve gereği rica edilmiştir.”

2872 Sayılı Çevre Kanununun 11.maddesinin 11.fıkrası; “Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlü oldukları, bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlü oldukları, bu hizmetten yararlananlardan, belediye meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınacağı ve bu fıkra uyarınca tahsil edilen ücretlerin katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamayacağı hükümlerine yer verilmiştir.

10.07.2004 tarihli ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun “Büyükşehir, İlçe ve İlk Kademe Belediyelerinin Görev ve Sorumlulukları” başlıklı 7. maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde; büyükşehir katı atık yönetim plânını yapmak, yaptırmak; katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç katı atıkların ve hafriyatın yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; sanayi ve tıbbî atıklara ilişkin hizmetleri yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; deniz araçlarının atıklarını toplamak, toplatmak, arıtmak ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak Büyükşehir Belediyesi’nin görevleri arasında sayılmış, aynı maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendinde;

Kanunlarla münhasıran büyükşehir belediyesine verilen görevler ile birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak, (b) bendinde; Büyükşehir katı atık yönetim plânına uygun olarak, katı atıkları toplamak ve aktarma istasyonuna taşımak ilçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri arasında olduğu hükmüne yer verilmiştir.

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun “Ücrete Tabi İşler” başlıklı 97. maddesinde; “Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye’ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir.” kuralına yer verilmiştir.

5393 Sayılı Belediye Kanununun “Belediyenin Yetkileri ve İmtiyazları” başlıklı 15/d maddesinde; “Özel kanunları gereğince belediyeye ait vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarının tarh, tahakkuk ve tahsilini yapmak; vergi, resim ve harç dışındaki özel hukuk hükümlerine göre tahsili gereken doğal gaz, su, atık su ve hizmet karşılığı alacakların tahsilini yapmak veya yaptırmak.” belediyenin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır.

2560 Sayılı İSKİ Genel Müdürlüğünü Kuruluş ve Grevleri Hakkındaki Kanunun 2.maddeside görev ve yetkiler düzenlendiği gibi 13.maddesi uyarınca su satış ve atıksu bedeli gelirler arasında sayılmıştır.

27.10.2010 tarihli, 27742 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 4/m maddesinde, ücret; “26.05.1981 tarihli ve 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Mükerrer 44. maddesi hükmü gereği çevre temizlik vergisi ile aynı Kanunun 87. maddesi uyarınca kanalizasyon harcamalarına katılma payı ve 2560 Sayılı Kanunun 13. maddesi uyarınca alınan kullanılmış suları uzaklaştırma bedelini de içerecek şekilde; atıksu ve evsel katı atık ile ilgili verilen tüm hizmetler karşılığında tam maliyet esaslı tarifeye göre belirlenen toplam sistem maliyetini karşılamak üzere evsel katı atık ve atıksu hizmetlerinden yararlananlar tarafından ödenmesi gereken parasal değeri, ifade eder.” şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı Yönetmeliğin “abonelik” başlıklı 10. maddesinde ise; “Atıksu altyapı yönetimlerinin hizmet vermekle yükümlü olduğu tüm gerçek ve tüzel kişilerin abone olması zorunludur” kuralına, “hizmet sözleşmesi” başlıklı 12. maddesinde de; “her bir abone için toplam sistem maliyeti o aboneye verilen veya verilecek hizmete göre hesaplanır. Atıksu altyapı yönetimleri ve/veya evsel katı atık idareleri hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacak her abone karşılıklı sözleşme yapmakla yükümlüdürler.” düzenlemesine yer verilmiştir.

27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 22. Maddesinde; “Atıksu ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen, düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılacağı” düzenlemesine yer verilmiştir.

Bu bağlamda daha önce ilçe belediyelerine gönderilen 31.01.2020 tarih ve 42819669-312.02.02-E.18858 sayılı yazılarda;

“27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” gereği; evsel katı atık için verilen tüm hizmetleri karşılayabilmek tam maliyet esaslı tarifelerin, Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler tarafından belirlenmesi, ücret belirlenirken çevre temizlik vergisi bedelinin toplam sistem maliyetinden çıkarılması ve tespit edilen bedelin su faturaları ile birlikte tahsil edilmesi esas olduğu belirtilmiş ve 5491 sayılı Kanunla değişiklik yapılan 2872 sayılı Çevre Kanunun 11.maddesi gereği de tarifenin Belediye Meclisince belirlenerek onaylanması gerekeceği belirtilmiş, bu doğrultuda Büyükşehir Meclisince alınan 28.01.2020 tarih ve 2016/1098- 2017/247,572-2016/16 Esas 328 sayılı karar gereğince 17 ilçeye ait mesken, küçük, orta ve büyük işyeri sınıflamasında hazırlanan evsel katı atık bertaraf bedeli tarife raporunun Büyükşehir Belediye Meclisince onaylandığı bildirilmiştir.

27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 22. Maddesi uyarınca atıksu ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlerin su faturaları ile toplanacağı amir hüküm olduğu gibi bu husus 31.01.2020 tarih ve 42819669-312.02.02-E.18858 sayılı yazıda tespit edilen bedelin su faturaları ile birlikte tahsil edilmesi esas olduğu belirtilmiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun 17.10.2018 tarihli 2016/5291 Esas 2018/4164 Karar sayılı ilamında geçtiği üzere Danıştay 14.HD’nin 25.02.2015 tarih 2013/9167 Esas -2015/1407 sayılı kararında; “Katı atık bertaraf ücretinin su faturası üzerinden tahsil edilebileceğinden tahakkuk fişi yoluyla tahsil edilmesinde hukuka uygunluk bulunmadığı” kabul edilmiştir.

Her ne kadar 27.10.2010 tarihli yönetmeliğin yürürlüğünün uygulamasının ertelenmesi üzerine ülke genelinde uygulama birliği yoksa da Bursa Büyükşehir Belediyesi 2011 yılında bu yana yönetmelik gereği işlem tesis etmiştir. 27.20.2010 tarihli yönetmeliğin uygulanmasına yönelik süreç son olarak 2020 yılı aralık ayına ertelenmiş olup Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince yeni bir erteleme olmaması durumunda 2020 yılı Aralık ayından itibaren tüm ülke genelindeki belediyeler tarafından katı atık bedelleri su faturaları ile tahsil edilmek zorundadır.

Katı atık bedeli gibi atık su bedeli de aynı yönetmelik içerisinde geçmekte ve dönemsel olarak su faturaları ile birlikte toplanmaktadır. Tek fark bu bedel ilçe belediyelerine aktarılmamaktadır.

BUSKİ’nin 2020 Mali Yılı Performans Esaslı Bütçesinde,
Sayaçlı Su Geliri 669.320.000 TL iken,
Atıksu geliri 143.500.000 TL’dir.

Bütçe bir mali döneme ilişkin olarak, yapılması planlanan faaliyetler ve yatırımlar için, harcama yetkililerine verilen, belirli limitlerde harcama yetkisi, bu harcamalar için ayrılacak kaynaklar ve bu döneme ilişkin gelir tahminlerini düzenleyen mali plan-program olup aynı zamanda bir meclis kararıdır.

Sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre Anayasa’mızın amir hükmü olup sosyal belediyeciliğin de asli amaçlarındandır. Toplanması süreklilik arz eden katı atıklar ilçe belediyelerince her gün bazı yerlerde günde iki kez toplanmakta hatta pandemi döneminde daha sık aralıklarla toplanmaktadır. Yapılması planlanan faaliyet ve yatırımların sorunsuz bir şekilde devamı bütçe gelirlerinin sekteye uğramaması ile mümkündür.

Sonuç olarak;

27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 22. Maddesi gereği su faturası ile toplanması hiçbir tereddüde bırakmayacak şekilde esas ve zorunlu iken,

Bu yönetmeliğin yürürlüğe girişi ertelendiği halde birçok belediyenin aksine 2011 yılından bu yana ilimizde uygulandığından, bütçe kalemlerinde yer edindiğinden,

Danıştay 14.HD’nin 25.02.2015 tarih 2013/9167 Esas -2015/1407 sayılı kararı uyarınca su faturaları dışında tahakkuk fişi ya da benzer bir uygulama ile toplanması mümkün değil iken,

Yasa ve yönetmeliğin sübjektif gerekçelerle meclis kararı ile değiştirilmesi hukuken mümkün değil iken,

Dayanak 2560 Sayılı İSKİ Genel Müdürlüğünü Kuruluş ve Grevleri Hakkındaki Kanun uyarınca su faturalarını düzenleme ve tahsilinin BUSKİ tarafından yapılması, tanınan yetki ve imtiyaz karşısında ilçe belediyelerinin 24.09.2020 Tarih ve 2020/610 Esas ve 1306 karar numaralı Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararını uygulama, ilgili katı atık bedelleri tahsil etme imkanı bulunmamaktadır.

Yasa ve yönetmeliğe uygun bir şekilde 2011 yılından bu yana su faturaları ile toplanan katı atık bedellerinin ilçe belediyelerince toplanmasına ilişkin yasal düzenleme yapılmadığı, alt yapı kurulmadığı, su faturalarını toplama yetki ve imtiyazı sağlanmadığı sürece BUSKİ vasıtasıyla su faturaları ile toplanması esas olup meclis kararının uygulanması hukuken ve fiilen mümkün değildir.

Hukuki değerlendirmeden ayrı olarak katı atık bedeli ile atıksu bedeli aynı yasa ve yönetmelikten doğmaktadır ve suyu ucuzlattım diyen idare varsın BUSKİ kasasına giren atıksu bedelini de almasın o zaman.

Hodri meydan….” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

>