YKKED; NİTELİKLİ, BİLİMSEL, LAİK, DEMOKRATİK ve KAMUSAL EĞİTİM İSTİYORUZ!
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Bursa Şubesi tarafından düzenlenen etkinliğe, YKKED Genel Başkanı Av. Gökhan Bal ve TÖBSEN Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek, CHP Osmangazi İlçe Sekreteri Av Ali Dokuzlu ve HKP İl Başkanı Av Halil Ağırgöl’ ün konuşmacı olarak yer aldığı panelde, demokrasi başlığı altında hukukun yok sayıldığı, eğitimin gericileştirilmesi projelerinin hız kazandığı gününüzde Köy Enstitülerindeki gibi demokratik, laik, bilimsel ve kamusal eğitimin nasıl olması gerektiğini konuşuldu. Etkinliğin ev sahipliğini Beşevler Dernekler Yerleşkesinde Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü ve Yönetim Kurulu üyeleri yaptı.
YKKED Genel Başkanı Av. Gökhan Bal “Ülkede gelinen noktada, eğitim sistemi anlamında umutsuzluğa kapılanlar olabilir. Ama umutsuzluğa kapılmamak lazım, bizlere umutsuzluk yakışmaz. Sizler, Hasan Ali Yücel’in ve Hakkı Tonguç’un izinde olan öğretmenlerimiz ve yeni nesil öğretmenlerimizle hepimiz mücadele yolunda, dayanışma içinde ve kararlı olmalıyız. Hasan Ali Yücel’in, Hakkı Tonguç’un izinde olan öğretmenlerimiz olduğu sürece umut bitmez. Hukukun ve adaletin tecelli ettiği, çocuklarımızın geleceklerinden kuşku duymadığı aydınlık bir Türkiye yakın. Ne mutlu, sizler öğretmendiniz, bizleri yetiştirdiniz, güzel çocuklar yetiştirdiniz.” dedi.
Genel Başkan Bal; “”Öğretmen, toplumun lideridir, önderlik yapar, rol modeldir. Biz, gururlu insanlarız, el avuç açmayız. Biz, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, Atatürkçülüğü ve laikliği korumak ve savunmak ve Cumhuriyet devrimlerini yeniden yeşertmek için çalışan, küçük gibi gözüken ama etkili bir topluluk olarak görevimizi yapmaya çalışıyoruz. ÇEDES ile ilgili olarak Protokolün 9’uncu maddesi, cemaat örgütlenmelerinde karşımıza çıkan, abi ve abla modelini anımsatıyor. Maddeye göre gönüllü öğrenciler, proje uygulama mekânlarında öğrencilere rol modellik yapabilecek. Yine bu mekânların nereler olduğu da belirtilmiyor. Ayrıca değerler kulübüne katılacak öğrencilerin, “temsilci öğretmenler” tarafından seçilmesi öngörülüyor. Tüm bunlarla birlikte ÇEDES projesinde henüz netleşmeyen bazı hususlar da var. Pedagojik eğitimi olmayan, çocuklara nasıl yaklaşacağını bilmeyen kişiler güya değerler eğitimi veriyor. Uygulamada görüyoruz ki finali cami ile bitiyor, muhakkak dini içerikli ahlaki söylemler geliştiriliyor. “Cennet, cehennem, günah, sevap… Bunlar pedagojik eğitim almamış kişiler tarafından işlenebilecek konular değil. Kaldı ki değerler bir bütündür ve bu eğitimi pedagojik eğitim almış öğretmenler verir. Eğitimin yağmalanmasına izin vermeyeceğiz!” dedi.