Zeytin’de Yüzde 50 Kayıp!
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan zeytinin hasadı, Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Fadıllı Mahallesi’nde başladı. Asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu mahallede saat 08.00’de başlayıp, 16.00’ya kadar zeytin toplanıyor. Ancak üretici yağışlardan dolayı yüzde 50 civarında kaybının olduğunu söylüyor.
bursadabugun.com Gülname Paça
Bursa’nın önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Fadıllı Mahallesi’nde hasat zamanı zeytin bahçelerinde yoğun bir dönem geçiriliyor.
Zeytin taneleri, zeytin silkme makinesi ile yere düşürülüyor ve kasaların içine toplanıyor.
Toplanan zeytinler, Marmarabirlik’e verilmek için boyutlara göre ayrılıyor.
Yağlık olan zeytinler ise çeşitli işlemlerden geçtikten sonra yağa dönüştürülüyor.
Zeytinyağının kilosu ise bu sene 25 lira ile 30 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.
“TOPLANAN ZEYTİNİ EVE GÖTÜRÜYORSUNUZ VE ELEKTEN GEÇİRİYORSUNUZ”
Fadıllı Mahalle Muhtarı Cemal Kargılı, “Zeytin hasadına başlayalı yaklaşık 15 gün oldu. İşçiler sabah 07.30’da geliyor. İlk kahvaltı yapılıyor. 08.00’de de iş başı yapıyorlar. Öğlende de bir yemek aramız var. Öğleden sonra da işe devam ediyorlar ve 16.00’da iş bitiyor. İş bölümü yapıyoruz. 1 adet ağaç silkeleyicimiz var. Makine ile zeytinleri düşürüyor. Dipte olan zeytinleri toplayan ve yaygıları yayanlar var. Silkeledikten sonra ağaçta zeytin kalırsa taraklarla işçiler onları da topluyor. İşçilerin mesaisi bittikten sonra patronun mesaisi bitmiyor. Toplanan zeytini eve götürüyorsunuz ve elekten geçiriyorsunuz. Zeytinler boylarına göre ayrılıyor. Ayrıldıktan sonra Marmarabirlik’in alım yerine götürüyorsunuz. Ya da dışarıdan gelen tüccarlar var. Onlara da verebiliyorsunuz. Marmarabirlik’in bizden 15 lira 50 kuruşa alıyor. Bu taban fiyat. 5 lira da yağlık fiyatı. Bizim mahallemizin zeytini iridir zaten. Zeytinin bakımına göre bu durum değişiyor” dedi.
“YÜZDE 50 KAYBIMIZ OLDU”
Mart ayında zeytin ağaçlarının bakımının başladığını belirten Cemal Kargılı, “Ağaçları ilk önce buduyorsunuz, sonra gübresini atıyorsunuz. 8 defa ilaçlıyorsunuz. Zeytin ağacının en büyük korkusu zeytin sineğidir. Eğer o sinek zeytin ağacına gelirse her şey biter. Geri dönüşü olmaz. Yağı dahi yenmez, acı olur. Onun için sinek sürecinde çok dikkat etmek gerek. Tarım İl Müdürlüğü ve Marmarabirlik’ten uyarı geliyor. “Sinek zamanı başlamıştır, ilacınızı atın” diye. Budandıktan sonra göz taşı ve bakırlı olmak üzere iki ilaç atıyoruz. Bunları atmadığınız zaman hastalık yapıyor. Yapraklar dökülüyor. Yani senede iki defa bu iki ilacı atıyoruz mutlaka. Millet siyahlarını topluyor, hava şartlarına göre de zeytinin siyah olmasını bekleyip, öyle topluyor. Yani toplamda 20 gün boyunca işçi götürüyoruz. Bütün zeytin kararsa 20 günde biter. Yağ içinde yağ sıkan fabrikalara götürüyoruz. Orada çıkarıyoruz yağı. Bursa’nın şehir merkezinden gelen vatandaşlar bizden hem zeytin hem de yağını alabilirler. Geçen sene 25 liraydı ama bu sene 30 lira oldu. Çünkü 5 lira yağlık fiyatı. 4,5- 5 kilodan 1 litre yağ çıkıyor. Maliyeti 26 lirayı buluyor alıcı için. Üretici için böyle oluyor. Kendi malı sonuçta. Ben mesela 1 ton yağ çıkarıyorum ama satmıyorum. Hepsini kendimiz tüketiyoruz. Asla Ayçiçek yağı kullanmam. Zeytinyağını da herkese tavsiye ederim. Amerika’da tüplerde satılıyor bu yağ. Bu sene zeytin ağaçlarının çiçek zamanında yağış oldu ve bizim yüzde 50 kaybımız oldu. Çiçek kendi tozuyla beslenemedi. Tutum çok az oldu. Bu sene böyle bir sıkıntımız oldu. Zeytinde hiçbir şey olmazsa bile aynı masrafı hep yapıyorsunuz. Yapmazsanız ağaçlar biter zaten” şeklinde konuştu.
Fadıllı Mahallesi’nde zeytin bahçesi olan Veysel Kıyak, “Ben çiftçi çocuğuyum uzun yıllardır bu işi yapıyorum. Kayınpederimden kalan ağaçlarla birlikte toplam 300 ağacım var. 15 gündür de hasadını yapıyoruz ama bu sene zeytin biraz kırık. Çünkü yağmura yakalandı. İstediğimiz, umduğumuz gibi olmadı. Tam çiçek dölleme zamanı yağmur işi bozdu, verim düştü. Ama şu an topluyoruz. Daha sonra seçimini yapıp, Marmarabirlik’e teslim ediyoruz. Gelen vatandaşlara 15 liraya veriyoruz” İfadelerine yer verdi.
Bir zeytin bahçesinde çalışan Hafize Koğuşlu ise, “Sabah 05.30’da kalkıyoruz. Buraya gelene kadar saat 08.00 oluyor. İlk önce diplerini topluyoruz. Daha sonra ise yaygılarını yayıyoruz. Patronumuz birini tutuyor ve o kişi makineyle zeytinleri düşürüyor. En son kalanları da tarakla sıyırıyoruz. Eğer biliyorsanız toplaması kolay. Saat 16.00’da toplaması bitiyor. Biz toplayıp gidiyoruz. Ayıklamasını akşam patron kendisi yapıyor. Ücreti 90 lira. Yani normalde 110 lira ama 20 lirayı servis kesiyor” dedi.